A magyarok közel fele kezeltetné magát külföldön, ha komoly betegséget állapítanának meg nála.
A magyarok közel fele kezeltetné magát külföldön, ha komoly betegséget állapítanának meg nála. Az anyagi és nyelvi korlátok viszont sokakat visszatartanak ettől a lehetőségtől. Legtöbben a kapott diagnózist illetően is szkeptikusnak bizonyultak, négyből három beteg az első diagnózis után további orvosi szakvéleményeket is kérne – derült ki a CIG Pannónia friss felméréséből. Magyarországon a szív, ér- és idegrendszeri, valamint a daganatos betegségek tehetőek felelőssé a legtöbb halálesetért. A CIG Pannónia legújabb felméréséből kiderül, hogy a válaszadók közel 50 százaléka inkább gondolkodna külföldi kezelésen, amennyiben ilyen súlyos betegséget diagnosztizálnának nála. A korcsoportokat vizsgálva kiderült az is, hogy inkább a fiatalok nyitottak a külföldi gyógykezelésre: a legtöbben, a 18-29 évesek 61 százaléka számolna ezzel a lehetőséggel.

Nem hiszünk az orvosnak

Miközben a válaszadók 70 százaléka szerint kifejezetten rossz a hazai egészségügyi ellátás színvonala, a megkérdezettek fele mégsem gondolkodna határainkon túli gyógykezelésben, egyrészt annak anyagi vonzata miatt, de sokakat tart vissza az idegennyelv-tudás hiánya és a kezelés megszervezésének körülményessége is.
Hirdetés

Ugyanakkor az is visszatartó ok számukra, hogy nem szeretnének egyedül lenni egy idegen országban a kezelés időtartama alatt.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok kétharmada kifejezetten bizalmatlan a kapott diagnózissal szemben. Nem elégszenek meg az első körös eredményekkel, a legtöbben akár 2-3 másik szakvéleményt is kikérnek, mielőtt döntenek a további kezelésükről. Ugyanakkor mindössze a megkérdezettek 7 százaléka kutatna fel maga gyógymódokat az interneten vagy fordulna alternatív módszerekhez.

Külföldön gyógyulni valóban igen költséges is lehet, a számla könnyen több millió, vagy akár több tízmillió forintra is rúghat –tekintve, hogy például egyes daganatos megbetegedések gyógykezelésének költsége 130 ezer euró környékén mozog - amit a legtöbben nem engedhetnek meg maguknak.

A világszínvonalú gyógykezelés azonban már korántsem csak kevesek kiváltsága. Ha valaki előre gondoskodik a váratlan helyzetekről, a megfelelő egészségbiztosítással nemzetközi szinten is neves specialisták segítségét veheti igénybe a diagnózis felállításához és a gyógyuláshoz egyaránt.

Forrás: www.privatbankar.hu