Felújítás idején még fontosabb a jó lakásbiztosítás
Felújítás idején még fontosabb a jó lakásbiztosítás A tavasz beköszöntével általában beindul az építőipar, de nem csak az új családi- és társasházak ill. ipari létesítmények építési munkálatai kezdődnek meg, hanem elindul a lakásfelújítási szezon is.

Amennyiben valaki lakását vagy házát  felújítja, esetleg nagyobb léptékű átalakításba, bővítésbe vágja a fejszéjét, a munkálatokkal járó nehézségekkel együtt rendszerint nagyobb anyagi terhet is vállal. Ennek megfelelően a felújítás vagy bővítés érdekében, sokszor hitelre is szüksége van a családnak.

A megfelelő biztosítás megléte, tehát sokszor nem csak saját jól felfogott érdekünk, hanem pénzintézet által követelt előírás is.
 


Az építési munkák alatt, a vagyon és a felelősségbiztosítási körben is  szignifikánsan több káreseménnyel találkoznak a biztosítótársaságok szakértői, mint a többi lakóingatlan esetén.
 Ennek megfelelően    érdemes meglévő lakásbiztosításunkat felülvizsgálni, vagy újat kötni. Építéshez, felújításhoz kötött biztosítás esetén fokozott figyelemmel kell eljárni, ezért mindig javasolt szakértő segítségét kérni. 

Nézzük mit is jelent a az építés, felújítás alatt álló ingatlan biztosítás  a gyakorlatban:


Az építés alatt álló ingatlanban keletkező károkat téríti, ideértve a már beépített anyagok károsodását és a meg be nem épített anyagokat is.  Betöréses lopás károkra csak abban az esetben vonatkozik a fedezet, ha a vagyonvédelmi előírásoknak megfelelően zárható az ingatlan, épülő ház esetében a nyílászárók már be vannak építve


Építés alatt álló ingatlan esetén bizonyos kizárásokkal számolnunk kell; ilyen a tetőmegbontás vagy tetőzet hiánya miatti csapadékvíz okozta károk kizárása ill. az üvegkárok kizárása is.


az építkezés, felújítás befejeztével (a használatbavételi engedély kiadásával) biztosítás módosítható állandóan lakott „normál” lakásbiztosításra, melyben már a háztartási ingóságok is biztosíthatók, ill. rengeteg kiegészítő közül választhatunk (pl. családi balesetbiztosítás, kiemelt értéktárgyak fedezete, garázsban tárolt gépjármű fedezete, magával vitt ingóságok fedezete, vállalkozás vagyontárgyainak fedezete stb.)


Szintén lényeges szempont, hogy igen sok építkezés, felújítás nem csak saját finanszírozásból, hanem banki hitelből, kölcsönből valósul meg. Ezekben az esetekben a hitelt nyújtó pénzintézet elő szokta írni az építés-szerelés biztosítás meglétét, melyet egy ú.n. zálogkötelezetti nyilatkozattal kell ellátni és  igazolni.


A építés-szerelés záradékkal kiegészített ingatlanbiztosításnak előnye a klasszikus építés-szerelés (C.A.R.) biztosítással szemben az, hogy a díja kedvezőbb, határozatlan időre jön létre (azaz nem „jár le” a eredetileg tervezett  kivitelezési időszak  elcsúszása esetén sem ell fedezethosszabbítást kérni) és a munkálatok befejeztével, folyamatos fedezet mellett módosítható a szerződés.


Amennyiben tehát építkezni vagy felújítani készül, mindenképpen érdemes díj kalkulátorunkat kipróbálnia a https://www.biztositasvalaszto.hu/hirek/epites-alatt-allo-ingatlanok-biztositasa/ oldalon!


Akár meglévő szerződését is módosíthatjuk, ezzel kapcsolatban kérjük keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:


Tel.: +36 1 454 03 08, E-mail: hrisk@hungarorisk.hu