Ijesztő mértékben emelkedik a munkahelyi balesetek száma! Mit tegyenek a munkáltatók?
Ijesztő mértékben emelkedik a munkahelyi balesetek száma! Mit tegyenek a munkáltatók? A nepszava.hu 2019.03.18-i cikke egy sokkoló adattal kezdődik: a tavalyi év folyamán az előző évhez képest megduplázódott Magyarországon a maradandó károsodást okozó munkahelyi balesetek száma. Ennek az adatnak kapcsán is szükséges felhívnunk a figyelmet, a munkáltatói felelősségbiztosítás fontosságára.

A jellemzően csonkulással járó súlyos balesetek megugró száma az építőipart  is kiugróan érinti, mert a munkaerőhiány miatt, dolgozóik túlterheltek.

A végzetes következményekkel járó munkahelyi balesetek száma hazánkban évről évre emelkedik. A Pénzügyminisztérium statisztikája szerint 2018-ban 23 738-ra rúgott a munkahelyi balesetek száma, ami 20 %-os emelkedést jelent öt év alatt. Ezek közül 78 esetben életét vesztette a dolgozó, a súlyos csonkulásos munkabalesetek pedig csaknem megduplázódtak egy év alatt.

A legveszélyeztetettebb iparágak:

- gépipar
- építőipar
- mezőgazdaság
- szállítás, raktározás 

A munkáltatók legtöbbje gondoskodik a megfelelő védőfelszerelés biztosításáról és a munkavédelmi oktatásról is, azonban a feszített munkatempó miatt hamarabb elfáradnak a munkavállalók és ez megnöveli a balesetek kockázatát.

Azok az építőipari kivitelezők, akik egyszerűsített engedélyezési eljárás alá tartozó lakóingatlanok építési munkáit végzik, kivétel nélkül kötnek kivitelezői szakmai felelősségbiztosítást, hiszen ezt törvény írja elő, de egyre gyakoribb már az egyéb kivitelezői munkát végző vállalkozások esetében is a felelősségbiztosítási szerződéskötés.

Ezen felelősségbiztosítások zöme viszont nem tartalmazza a munkáltatói felelősséget, ami mentesíti a munkáltatót a balesettel kapcsolatos anyagi terhek alól.  
A munkavégzés ideje alatt bekövetkező balesetek következtében nem csak a dolgozó állhat elő követeléssel, de az orvosi ellátás költségeit, ill. esetleges járadékfizetési kötelezettséget a TB a munkaadón érvényesít(het)i.
Így teljes mértékben a munkaadóra hárul minden, a munkahelyi baleset kapcsán felmerülő költség.

Fenti kockázatok kezelése érdekében feltétlenül ajánlott munkáltatói felelősségbiztosítással rendelkezni.
Ez köthető meglévő szakmai felelősségbiztosítás kiegészítéseként, vagy önálló általános és munkáltatói felelősségbiztosítás keretében!

Akinek van munkahelyi belesetekre szóló felelősségbiztosítása, az sem nyugodhat meg sajnos teljes mértékben, mert a MABISZ felelősségbiztosítási bizottsága szerint a kártérítési összegek, egyre gyakrabban haladják meg az elterjedt 5-10 milliós limitnagyságot.  

A munkáltatói felelősségbiztosítással kapcsolatban keressen minket a 06-1-454-03-08-as telefonszámon vagy az info@hungarorisk.hu e-mail címen!