Kivitelezők kötelező felelősségbiztosítása 2017-től
Kivitelezők kötelező felelősségbiztosítása 2017-től Megszületett a szabályozás , ami a kivitelező fővállalkozók kötelező biztosítását írja elő 2017-től !

2017 január elsején lép életbe, az egyszerűsített építési bejelentési eljárás kapcsán előírt kötelező szakmai felelősségbiztosítási rendszer, amely alapszabályként az építészmérnökre és a kivitelezőre ró biztosítási szerződéskötési és igazolási kötelezettséget.

A könnyebb áttekinthetőség miatt most az építőipari kivitelezőkre vonatkozó szabályokat igyekeszünk összefoglalni. Az építészmérnökökre és szakági tervezőkre vonatkozó szabályozást külön tárgyaltuk oldalunkon.

Fontos, hogy a kötelezettség, csak a lakóépület építésének egyszerűsített bejelentéséről szóló 155/2016 sz. kormányrendelet hatálya alá tartozó megbízásokra vonatkozik. Tehát az engedélyköteles eljárásokra a felelősségbiztosítás megkötése továbbra is önkéntes marad, vagy szerződéses előírásban kell a felelősségbiztosítási védelmet a megbízónak előírnia. 

 1. Kinek kell kivitelezőként felelősségbiztosítást kötnie? 

  - Egyszerüsített bejelentési eljárás alá tatozó kivitelezést végző fővállalkozó
  - Olyan Kivitelezőnek, aki az építtetővel közvetlenül szerződik
  - Kivitelező biztosításának ki kell terjednia az általa bármely jogviszonyban foglalkoztatott felelős műszaki vezető tevékenységére is.  
  - A felelős műszaki vezető önálló, tevékenységére kötött szakmai felelősségbiztosítása, értelmezésünk szerint nem elfogadható.

 2. Mikortól kell a felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkezni

  -  2017 január elsejét követően megkötött kivitelezési szerződés esetén, a felelősségbiztosítás megléte kötelező 
  - 2016 december 31. előtt kötött szerződések esetén akkor kötelező a biztosítás megkötése, ha az elektronikus építési napló megnyitására 2017. február 1-ét követően kerül sor.

 3. Milyen előírásoknak kell a tervezői felelősségbiztosításnak megfelelnie?

  - Minimálisan előírt kártérítési limitösszegek: 

  a., 50 000 000 Ft beruházási összegig
  10 000 000 Ft/kár,  30 000 000 Ft/év

  b., 50 000 000 Ft és 100 000 000 Ft beruházási összeg között
  20 000 000 Ft/kár, és 60 000 000 Ft/év

  c., 100 000 000 Ft beruházási összeg fölött :
  30 000 000 Ft/kár, és 90 000 000 Ft/év

  - alvállalkozókra is ki kell terjeszteni a biztosítási fedezetet
  -felelős múszaki vezetőre is ki kell terjeszteni a fedezetet
  - 3 év kiterjesztett kárbejelentési időszak, a lakóépület műszaki átvátel átadás időpontjától számítva. 

  Az alapfedez a biztosítási időszak alatt bekövetkezett, tudomásra jutott és bejelentett káreseményekre nyújt fedezetet (mindhárom feltételnek együttesen kell teljesülnie). A kiterjesztett kárbejelentési záradék értelmében a biztosító a fedezet fenállása alatt okozott, de a biztosítás megszűnését követően bekövetkező, illetve tudomásra jutó károkra is vonatkozik, megadott időtartalmig. 

  Aki a rendelet hatálbalépése elött rendelkezik megfelelő szakmai felelősségbiztosítással, annak a kiterjesztett kérbejelntési időszak teljesítése alól a törvényalkotó felmentést ad.

 4. Jótanácsok
  Ha még az idei évben köti meg szakmai felelősségbiztosítási szerződését, mentesülhet a kiterjesztett kárbejelentési időszakra vonatkozó előírás teljesítése alól, amivel kb. 30% éves díjat takaríthat meg. Sajnos jelenleg mindössze egy biztosítót tudunk, aki az összes előírt feltételnek megfelel, de a termékfejlesztések már elindúltak a társaságoknál.

 5. Részletes szabályozás:
  - 353/2016. ( XI.18.) Korm. rendelet

 6. Milyen díjakra számíthatunk?
  Jelenleg mérsékelt a biztosítói verseny ezen a területen és a legkedvezőbb díjazást kínáló biztosító feltételei kiesnek az előírások rostáján. Meglátásunk szerint a 2017-es év igen magas biztosítási díjakat hozhat a kivitelezőkenk, mely a kedvező kockázatközösségi káralakulás esetén mésrésklőthet majd a jövőben. Meglátásunk szerint 200 000 Ft éves biztosítási díj alatt nem sok vállalkozó talál majd fedezetet.

 7. Segítségre van szüksége, ajánlatot szeretne?
   
  - Kerssen minket telefonon, a 454-03-08-as telefonszámon
  -kitöltheti ajánlatkérő nyomtatványunkat
  - kérhet e-mailben kapcsolatfelvételt