Kivitelezők kötelező felelősségbiztosítása 2017-től
Kivitelezők kötelező felelősségbiztosítása 2017-től Megszületett a szabályozás , ami a kivitelező fővállalkozók kötelező biztosítását írja elő 2017-től !

2017 január elsején lép életbe, az egyszerűsített építési bejelentési eljárás kapcsán előírt kötelező szakmai felelősségbiztosítási rendszer, amely alapszabályként az építészmérnökre és a kivitelezőre ró biztosítási szerződéskötési és igazolási kötelezettséget.

A könnyebb áttekinthetőség miatt most az építőipari kivitelezőkre vonatkozó szabályokat igyekeszünk összefoglalni. Az építészmérnökökre és szakági tervezőkre vonatkozó szabályozást külön tárgyaltuk oldalunkon.

Fontos, hogy a kötelezettség, csak a lakóépület építésének egyszerűsített bejelentéséről szóló 155/2016 sz. kormányrendelet hatálya alá tartozó megbízásokra vonatkozik. Tehát az engedélyköteles eljárásokra a felelősségbiztosítás megkötése továbbra is önkéntes marad, vagy szerződéses előírásban kell a felelősségbiztosítási védelmet a megbízónak előírnia. 

  1. Kinek kell kivitelezőként felelősségbiztosítást kötnie? 

    - Egyszerüsített bejelentési eljárás alá tatozó kivitelezést végző fővállalkozó
    - Olyan Kivitelezőnek, aki az építtetővel közvetlenül szerződik
    - Kivitelező biztosításának ki kell terjednia az általa bármely jogviszonyban foglalkoztatott felelős műszaki vezető tevékenységére is.  
    - A felelős műszaki vezető önálló, tevékenységére kötött szakmai felelősségbiztosítása, értelmezésünk szerint nem elfogadható.

  2. Mikortól kell a felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkezni

    -  2017 január elsejét követően megkötött kivitelezési szerződés esetén, a felelősségbiztosítás megléte kötelező 
    - 2016 december 31. előtt kötött szerződések esetén akkor kötelező a biztosítás megkötése, ha az elektronikus építési napló megnyitására 2017. február 1-ét követően kerül sor.

  3. Milyen előírásoknak kell a tervezői felelősségbiztosításnak megfelelnie?

    - Minimálisan előírt kártérítési limitösszegek: 

    a., 50 000 000 Ft beruházási összegig
    10 000 000 Ft/kár,  30 000 000 Ft/év

    b., 50 000 000 Ft és 100 000 000 Ft beruházási összeg között
    20 000 000 Ft/kár, és 60 000 000 Ft/év

    c., 100 000 000 Ft beruházási összeg fölött :
    30 000 000 Ft/kár, és 90 000 000 Ft/év

    - alvállalkozókra is ki kell terjeszteni a biztosítási fedezetet
    -felelős múszaki vezetőre is ki kell terjeszteni a fedezetet
    - 3 év kiterjesztett kárbejelentési időszak, a lakóépület műszaki átvátel átadás időpontjától számítva. 

    Az alapfedez a biztosítási időszak alatt bekövetkezett, tudomásra jutott és bejelentett káreseményekre nyújt fedezetet (mindhárom feltételnek együttesen kell teljesülnie). A kiterjesztett kárbejelentési záradék értelmében a biztosító a fedezet fenállása alatt okozott, de a biztosítás megszűnését követően bekövetkező, illetve tudomásra jutó károkra is vonatkozik, megadott időtartalmig. 

    Aki a rendelet hatálbalépése elött rendelkezik megfelelő szakmai felelősségbiztosítással, annak a kiterjesztett kérbejelntési időszak teljesítése alól a törvényalkotó felmentést ad.

  4. Jótanácsok
    Ha még az idei évben köti meg szakmai felelősségbiztosítási szerződését, mentesülhet a kiterjesztett kárbejelentési időszakra vonatkozó előírás teljesítése alól, amivel kb. 30% éves díjat takaríthat meg. Sajnos jelenleg mindössze egy biztosítót tudunk, aki az összes előírt feltételnek megfelel, de a termékfejlesztések már elindúltak a társaságoknál.

  5. Részletes szabályozás:
    - 353/2016. ( XI.18.) Korm. rendelet

  6. Milyen díjakra számíthatunk?
    Jelenleg mérsékelt a biztosítói verseny ezen a területen és a legkedvezőbb díjazást kínáló biztosító feltételei kiesnek az előírások rostáján. Meglátásunk szerint a 2017-es év igen magas biztosítási díjakat hozhat a kivitelezőkenk, mely a kedvező kockázatközösségi káralakulás esetén mésrésklőthet majd a jövőben. Meglátásunk szerint 200 000 Ft éves biztosítási díj alatt nem sok vállalkozó talál majd fedezetet.

  7. Segítségre van szüksége, ajánlatot szeretne?
     
    - Kerssen minket telefonon, a 454-03-08-as telefonszámon
    -kitöltheti ajánlatkérő nyomtatványunkat
    - kérhet e-mailben kapcsolatfelvételt