Lakás bérbeadóknak biztosítási kisokos
Lakás bérbeadóknak biztosítási kisokos Az albérletek száma statisztikák szerint egyre csak nő - most abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy bérbeadóként mire figyeljünk biztosítási szempontból.
Elsődlegesen fontos, hogy rendelkezzünk lakásbiztosítással a bérbe adott ingatlanra- így sok kellemetlenségtől védhetjük meg magunkat. Hiába adjuk ki jóhiszeműen lakásunkat egy megbízható félnek, sajnos a bajok így is megtörténhetnek. Mint például egy nyitva felejtett nyílászárón beömlő csapadék, vagy egy eláztatott alsó szomszéd. Így  ingatlan, ingóság és felelősségbiztosítási csomag  megléte tehát elengedhetetlen.

Az ingatlant bérlőjének ingóságait mi nem biztosíthatjuk, így  tanácsos neki is biztosítást kötnie saját hozott vagyontárgyaira. Amennyiben a bérbeadó okoz kárt a bérlőnek- például az állmennyezet leesik, és összetöri a bérlő laptopját-  megfelelő biztosítással ez a kár térülhet. Ha  az állmennyezet viszont a bérlőre esik, akkor azt a jelenlegi lakásbiztosítási konstrukciók egyike sem fedezi, tekintettel arra, hogy  a bérlőnek okozott személyi sérülés károk lakásbiztosításban nem biztosíthatóak.

Egy jól megkötött biztosítással a bérlő által okozott felelősségi károk is biztosíthatóak - azonban ellenőrizzük biztosításunkat, hogy tartalmazza-e ezt a fedezetet is.

 

Összesítve- amennyiben bérbe adjuk lakásunkat, mindenféleképpen rendelkezzünk lakásbiztosítással, mely az összes szükséges fedezeti kört tartalmazza- és javasoljuk bérlőnknek, hogy ő is kössön felelősség és ingóság biztosítást. Hasznos, ha a bérleti szerződés kitér arra, hogy a bérbe adó a bérlő vagyontárgyaiban, vagy  testi épségében keletkezett esetleges károkért nem felel.