Újra módosult az építési törvény – 300 nm feletti lakóépület építésénél is egyszerűsített bejelentés
Újra módosult az építési törvény – 300 nm feletti lakóépület építésénél is egyszerűsített bejelentés 2017.04.27-től lép érvénybe az új építési törvény, melynek pontjai a 300 nm feletti lakóépület engedélyezési eljárását alakítja át.

A törvény legfontosabb momentuma, hogy a 300 nm feletti lakóépületet lehet építeni egyszerű bejelentéssel- az alábbi szabályokat betartva:

-          300 nm. hasznos alapterületet meghaladó lakóépületet csak az a természetes személy építtető létesíthet, aki csak saját lakhatás céljából építkezik, valamit az épület csak egy lakást tartalmazhat

-          Amennyiben cég az építtető, vagy több lakásos építésről van szó, akkor sajnos továbbra is építési engedéllyel lehet a beruházást megkezdeni.

-          A törvény lakóépület bővítésére is kiterjesztésre került – ugyanazzal a szabállyal, hogy csak saját lakhatásra szolgáló lakóépület tekintetében végzik. Ugyanakkor a bővítésre nem terjed ki az egylakásos megkötés- magyarán bővítést többlakásos tarsásházban is lehet egyszerűsített bejelentéssel végezni.

Másik fontos momentuma a törvénymódosításnak, hogy a 300 nm-t meghaladó lakóépület/bővítés hatósági bizonyítványában szerepelni fog az, hogy a dokumentum kiállításától 5 évig a lakóépület rendeltetése nem változtatható meg.

 A korábban -a jogszabály módosítást követően- megkötött felelősségbiztosítási szerződések az összes egyszerűsített bejelentéses munkára, így 300 m2 fölötti kivitelezésekre és bővítésekre is érvényesek- kivitelezők, és tervezők esetében is.