Könyvelői felelősségbiztosítás

Ajánlatkérés

 Könyvelői felelősség

 

Mire vonatkozik a fedezet? könyvelők könyvvizsgálók felelősségbiztosítása

A biztosítási fedezet könyvelők könyvvizsgálók esetében kiterjed a hatóságok által ügyfelekre kivetett, és igazolhatóan szakmai tevékenységgel kapcsolatos hibára visszavezethető bírságok megtérítésére, tulajdonosi kártérítési igények fedezetére, és minden olyan eseményre, ahol a szakmai hiba következtében az ügyfelet kár érhette.Biztosítási esemény akkor következik be, ha a biztosítottal, alkalmazottjával, vagy a fedezetbe vont alvállalkozójával szemben megbízó kárigénnyel lép fel.

Miért van szükség szakmai felelősségbiztosításra?

A biztosítás mindig nem várt események bekövetkeztére való felkészülést jelent. Akár egy indokolatlan kártérítési könyvelő szakmai felelősségbiztosítás igény, akár egy valóban elkövetett szakmai hiba olyan költségekkel terhelheti meg irodájukat, mely már a biztonságos és folyamatos működést is veszélyeztetheti.

A könyvelőirodák,adótanácsadók munkája nem egyenletesen oszlik el az év során. A bevallási, mérlegkészítési időszakokban sokszor találkozhatunk túlterhelt számviteli munkatársakkal. A hosszabb munkanap és végtelen munkahét pedig a jól képzett, hozzáértő szakembereket is könnyen hibára kényszerítheti. Ezekben az esetekben nyújt fedezetet a felelősségbiztosítás.
A Biztosítási fedezet megléte, erősíti az ügyfelek bizalmát a könyvelőirodával szemben, hiszen tudják, hogy egy esetleges hiba esetén a biztosító helyt áll az okozott károkért.  

Mire érdemes figyelni?

  • A felelősségbiztosítási kockázat rendszerint a biztosítási szerződés fennállása alatt nyújt fedezetet. Ha könyvelő retroaktív mulasztási bírság felelősségbiztosítás biztosítót vált, vagy megszünteti tevékenységét, érdemes a biztosítási időszak alatt bekövetkezett, de ebben az időszakban ismertté nem vált károkra is fedezet-kiterjesztést vásárolni. A kiterjesztett fedezet csak külön igény alapján, pótdíj ellenében válik érvényessé. A kiterjesztett bejelentési időszak pótdíját jellemzően csak az utolsó biztosítási évben szükséges megfizetni.
  • Retroaktív, visszamenő hatályú fedezet vásárlására is nyílik lehetőség. Ennek maximális ideje 5 év lehet. Minden olyan könyvelőiroda esetében érdemes megfontolni a fedezet megvásárlását, aki tevékenységét már korábban megkezdte és nem rendelkezett felelősségbiztosításssal (kiterjesztett bejelentési időszakkal)!
    Ez a kiterjesztés azonban a szerződés kötés előtt már tudomásra jutott károkra nem nyújt fedezetet. 
  • A felelősségbiztosítás alapesetben harmadik személynek okozott károkra terjed ki, így pl. egy termelővállalat nem tudja a főállású könyvelő szakmai tevékenységét biztosítani.
  • Mulasztási bírságra vonatkozó kiegészítő fedezetre csak akkor van szükség, ha a könyvelő közvetlenül az ügyfél nevében jár el bevallások beküldésekor, hiszen ebben az esetben a mulasztási bírságot a könyvelőre hárítja a hatóság.
    Az ügyfelekre kirótt és a könyvelőirodásra továbbhárított mulasztási bírságra, ellenben az alapfedezet is kiterjed.
  • Amennyiben környezetvédelmi termékdíj ügyintézést is végez, azt kérjük jelezze kollégánknak!

 

Könyvelői felelősségbiztosítási ajánlatkéréshez szükséges adatlapunkat és alkuszi megbízásunkat ide klikkelve is letöltheti!

 

Online díjszámításhoz és szerződéskötéshez keresse fel oldalunkat a

könyvelői felelősségbiztosítás

 

vissza
 
Könyvelők,könyvvizsgálók, adótanácsadók felelősségbiztosítás ajánlatkérés