Szakmai felelősségbiztosítás orvosok részére

Ajánlatkérés

 

Orvosok felelősségbiztosítása díjszámítás


Mára Magyarors orvosok egészségügyi dolgozók szakmai felelősségbiztosításazágon is szinte hétköznapivá váltak a több tízmilliós vagy még magasabb kártérítésért indított orvosi műhibaperek, melyek bizony az orvos pervesztésével is véget érhetnek.
Manapság a betegek jóval öntudatosabbak, jobban ismerik személyiségi jogaikat, mint 5-10 évvel ezelőtt, és egyre több ügyvédi iroda specializálódott műhibaperekre, így a károsultak könnyebben érvényesítik igényeiket. Egy nagyobb pervesztés akár az orvos vagy az egészségügyi intézmény pénzügyi helyzetét  is romba dötheti.
Ennek kivédésére alkották meg a biztosítók a szakmai felelősségbiztosítást.


Mire érdemes figyelni?

A biztosítók feltételei jelentősen eltérhetnek egymástól, és emiatt esetenként szükség lehet kiegészítő záradékokra orvosok szakmai felelősségbiztosítása és/vagy kiegészítő felelősségbiztosításokra.

Groupama Garancia Biztosító orvosi felelősségbiztosítása például nem terjed ki a külföldi állampolgároknak okozott károkra.

Fontos, hogy az összes biztosító kizárja a hozzátartozóknak, üzlettársaknak, alkalmazottaknak okozott károkat. Amennyiben az orvos idegen intézményben is gyógyító tevékenységet végez, vagy egynapos sebészeti beavatkozásokat is végez, bizonyos biztosítóknál az erre vonatkozó térítésmentes záradékot is igényelni kell.

A Generali Biztosító egészségügyi biztosításánál már kiegészítő jogvédelmi fedezetet is lehet kérni gyógyszerismertetéssel összefüggő hatósági eljárásokra. Ez akkor nyújt védelmet, amennyiben a biztosított az adott gyógyszer,vagy gyógyászai segédeszköz hatása, alkalmazása, összetételére vonatkozóan téves információt nyújt, és emiatt  a gyógyszerészeti államigazgatási szerv a biztosított személlyel szemben hatósági eljárást indít.
Azonban fontos,hogy ez a fedezet kizárja  a biztosítottal szemben indított egyéb eljárást (pl. polgári eljárás, büntetőeljárás stb.), illetve a  gyógyszerészeti államigazgatási szerv hatáskörébe tartozó eljáráson kívül, más hatóság (pl. fogyasztóvédelmi hatóság, Gazdasági Versenyhivatal) hatáskörébe tartozó eljárásokat.

 
 orvosok biztosítása visszameőleges fedezetRetroaktív fedezet
 
Ma már az egyik biztosító kiegészítőként megvásárolható retroaktív, azaz visszamenőleges hatályú biztosítást is kínál, mely 5 évre visszamenőleg nyújt fedezetet. Minden olyan praxis esetében érdemes megfontolni a fedezet megvásárlását, aki tevékenységét már korábban megkezdte és nem rendelkezett felelősségbiztosításssal (kiterjesztett bejelentési időszakkal)!
Ez a kiterjesztés azonban a szerződés kötés előtt már tudomásra jutott károkra nem nyújt fedezetet.  Praxis megszüntetése esetén
 orvosok felelősségbiztosítása időbeni hatály
Akik orvosi tevékenységük megszüntetésén vagy szüneteltetésén gondolkoznak, azoknak ajánljuk az ún. kiterjesztett fedezetet, mely a biztosítás hatálya alatt okozott, a szerződés megszűnését követően ismertté vált és bejelentett kárigényekre nyújt fedezetet, a törvényes elévülési időn belül, amely a károkozást követően maximum öt év lehet. A kiterjesztett bejelentési időszak segíthet a biztosítóváltáskor keletkező esetlegesen fedezetlen időszak megszüntetéséről is.Javasolt felelősségbiztosítási körök orvos szakmai felelősségbiztosítás általános munkáltatói bérlői felelősség

Javasolt a szakmai felelősségbiztosítás mellett kiegészítő felelősségi körökre vonatkozó fedezetek kötése is:

  • általános felelősségbiztosítás (arra az esetre pl., ha egy ügyfél elcsúszik a nedves padlón)
  • munkáltatói felelősség (alkalmazottak munkahelyi balesetéből eredő kártérítési igényére, OEP regresszre)
  • bérlői felelősség (bérlőnek felróható ingatlanban okozott kárra, pl. tűz okozása)

Amennyiben az orvos vagy a szolgálató intézmény rendelkezik vagyonbiztosítással, javasoljuk annak ellenőrzését is, hiszen bizonyos felelősségi körök a vagyonbiztosítási szerződéssel együttesen is biztosíthatóak!Számolja ki és akár kösse meg egyszerűen, gyorsan biztosításának díját online oldalunkon a lenti logóra kattintva!

 medrisk.hu


 

vissza
 
Orvosszakmai felelősségbiztosítás adatlap