Gyakori kérdések
 1. Mindkét kocsit szeretném megtartani.
 2. Lehet-e már évközben biztosítót váltani?
 3. Európai Egészségkártya elegendő-e a balesetbiztosításhoz, vagy érdemes külön utazásbiztosítást kötni?
 4. Gyermekem 19 éves nappali tagozatos főiskolai hallgató. Két hétre megbízási szerződés keretében munkát vállalna. Kell-e magánynyugdíjpénztárba belépnie?
 5. Ki lehet a gépjárműbiztosítás szerződője?
 6. Bonus-Malus besorolás
 7. Biztosítóváltás menete
 8. Újdonságok a 2008. évi kötelező váltásban:

 

 

Tisztelt Biztosítás Közvetítő!

Tájékoztatásért fordulok önökhöz. 50 éves bp-i férfi vagyok, jelenleg egy 4 éves Suzuki Swift 1000-es kocsim van. Bonusz 10-ben vagyok. Hamarosan vásárolok egy új Opel Astra Classic II 1,4-es kocsit. Mindkét kocsit szeretném megtartani. Tudnak-e ajánlani olyan biztosítót, ami anyagiakban a legkedvezőbb számomra, valamint lehet-e már évközben biztosítót váltani?

Köszönettel:

B. B.

Tisztelt B. Úr!

 1. Év közben sajnos nincs lehetőség a kötelező gépjármű felelősségbiztosító (KGFB) megváltoztatására ugyanazon gépkocsi biztosítása esetén.
 2. Amennyiben jelenlegi gépkocsiját megtartja, és a legutóbbi két évben nem volt gépkocsi eladása úgy, hogy az eladott helyett nem vett új gépkocsit, akkor az újonnan vásárolt Opel Astra A0 B/M besorolásba kerül a biztosítónál.
 3. A KGFB tájékoztató díjait könnyen meghatározhatja, amennyiben felkeresi közeljövőben megújuló oldalunkat a www.biztonline.hu vagy www.hungarorisk.hu címen.
A jövőben is szívesen állunk rendelkezésére e-mailen, telefonon vagy személyesen bármely biztosítással kapcsolatos kérdés megválaszolásánál ill. megfelelő biztosítási szerződés előkészítésénél és megkötésénél.

Tisztelettel:

dr. Hollós János

Tisztelt Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy tervezett külföldi utazásom során az Európai Egészségkártya elegendő-e a balesetbiztosításhoz, vagy érdemes külön utazásbiztosítást kötni?

Válaszát előre is köszönöm!

B.J.

Tisztelt Hölgyem!

Az Egészségbiztosítási kártya nem egy új dokumentum, hanem a korábbi E111 nyomtatványt váltja fel. A korábban E111 nyomtatvánnyal igénybe vehető szolgáltatásokra jogosít. A kártya átvétele minden esetben csak személyesen történhet. Felnőtt személy helyett eredeti meghatalmazással járhat el más. Géppel írott meghatalmazás esetén két tanú aláírása is szükséges.

Az igényléshez be kell mutatni:

A kártya érvényessége 12 hónap. A kártyával egy másik EU tagállamban átmeneti tartózkodás esetén orvosilag szükségessé váló egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe a magyar egészségbiztosítás terhére. A szolgáltatások csak az adott ország egészségbiztosítási szervével szerződött egészségügyi szolgáltatónál vehető igénybe. Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban, és Finnországban visszatérítéses rendszer működik, azaz a szolgáltatást igénybevevő személynek kell kiegyenlítenie a szolgáltató számláját, melyet részére későbbiekben az egészségbiztosítási pénztár megtérít. A kártya Svájcban nem használható. A kártya csak az adott ország rendszerében térülő szolgáltatásokra terjed ki.

Az adott országokban a biztosítottat terhelő önrészekre, kötelező hozzájárulásokra a kártya nem nyújt fedezetet. Az önrészesedések mértéke országonként és igényelt szolgáltatásonként eltérő mértékű. Ez azt jelenti, hogy Egészségbiztosítási Kártya esetén az adott ország szabályainak megfelelő költségrészt az ügyfél viseli. Ez egyes országokban a 30%-ot is elérheti. Utasbiztosítási többletszolgáltatások:

Üdvözlettel: Hollós Zoltán

T. Cím!
Gyermekem 19 éves nappali tagozatos főiskolai hallgató. Két hétre megbízási szerződés keretében munkát vállalna. Kell-e magánynyugdíjpénztárba belépnie?

Tisztelt Hölgyem,

amennyiben gyermeke olyan munkát vállal, amely munkavégzés után a munkáltató adót és járulékokat fizet, a magánnyugdíjpénztári tagság kötelező. A munkavégzés jellege és időtartama nem befolyásolja a tagság kötelező mivoltát.
A magánnyugdíjpénztár a kezdő munkavállaló számára egy privát számlát nyit, amelyre ő az aktív évei alatt a munkabérei után fizetett nyugdíjjárulékot felhalmozza, majd ezt a pénzt nyugdíjbavonulásakor havi járadék formájában megkapja. A munkavállaló nem közvetlenül erre a privát számlára utalja a fizetés utáni nyugdíjjárulékot, hanem először az APEH-nek, majd az APEH utalja tovább a pénztártag számlájára.
A magánnyugdíjpénztár a tagok által befizetett nyugdíjjárulékokat befekteti (általában állampapírokba, melyek biztonságosan, az inflációt meghaladó hozamot biztosítanak) és a felhalmozott pénzt a hozamokkal együtt fizeti ki a tagoknak nyugdíjbavonulásukkor.
Amennyiben gyermeke most csak erre a két hétre helyezkedik el és utána még évekig nappali tagozatos hallgatói jogviszonya fenn áll, a magánnyugdíjpénztári tagsága megmarad. (Nem baj, ha nem érkezik befizetés a számlára) Mikor diplomaszerzés után el akar helyezkedni, ugyanezen magánnyugdíjpénztári tagsága előnyt jelenthet számára, mert a munkáltatók adókedvezményben részesülnek olyan munkavállaló alkalmazása esetén, aki magánnyugdíjpénztári tagsággal rendelkezik de nem történt arra folyamatos befizetés. (START kedvezmény)

A magánnyugdíjpénztári tagság létesítése nagyon egyszerű: egy adatlapot kell kitölteni gyermeke személyes adataival, melyet a munkáltatóval cégszerűen alá kell iratni és két tanú kézjegyével ellátni. Miután ezek az aláírások megtörténtek, az adatlapot eljuttatjuk az Önök által kiválasztott nyugdíjpénztárhoz és ezzel az ügylet létre is jött. Innentől kezdve gyermeke nyugdíja "biztosított" mivel a munkáltatónak az APEH-hez kell utalni a dolgozó nyugdíjjárulékát, aki továbbutalja a dolgozó számlájára. Így nem fordulhat elő az a sajnálatos esemény, amit innen-onnan pletykákból lehet hallani, hogy a munkaadó nem jelenti be a dolgozóját és nem fizet utána járulékokat és a nyugdíjbavonuláskor derül ki, hogy olyan kevés nyugdíj jár neki, ami méltatlan életszínvonalat tud csak nyújtani idős korban.

Amennyiben kérdésük lenne a pénztárak működésével kapcsolatban, vagy bármilyen más kérdéssel forduljanak hozzánk bizalommal!

Üdvözlettel:

Bíró Viktor

 

Ki lehet a gépjárműbiztosítás szerződője? :
A biztosítás szerződője lehet a gépkocsi tulajdonosa, vagy a gépkocsi bejegyzett üzembentartója.

Bonus-Malus besorolás:
A kötelező felelősségbiztosítási rendszerben egy megszerzett bonus-malus fokozatot csak egy gépjárműre érvényesíthetünk. Ennek alapján három bonus besorolási alapeset van:
1., 2 éven belül adtam el korábbi autómat és helyette újat vásároltam,ebben a korábbi autó B/M besorolását viszem magammal.
2., 2 éven belül nem adtam el korábbi gépkocsit, de újat vásárolok. Ebben az esetben A0 besorolásban kötöm meg a biztosítást .
3., Amennyiben két éven belül nem volt kötelező felelősségbiztosítási szerződésem, új belépőnek minősülök a rendszerbe, azaz A0 besorolásban köthetek szerződést.
4., Több KGFB biztosítással rendelkeztem, de a biztosítási időszak alatt eladtam egy gépkocsit. Amennyiben az eladott gépkocsi bonus fokozata  kedvezőbb, azt érvényesíthetem a párhuzamosan üzemeltetett gépjárművem szerződésén, vagy új gépjármű vásárlása esetén.  

Biztosítóváltás menete:
1., A biztosítási szerződés felmondása korábbi biztosítónknál. Határidő December 1!
2., Új biztosítási szerződés megkötése.
Határidő December 31! Ehhez feltétlenül szükséges korábbi biztosítási kötvényszámunk bemutatása!

Újdonságok a 2008. évtől a kötelező váltásban:
Nincsen szükség bonus-malus igazolás bemutatására, azt a biztosítók autómatikusan bekérik egymástól.
A korábbi kötvényszám ismerete nélkül nem tudunk biztosítót váltani.
Változik a megfigyelési időszak. A megfigyelési időszak egy naptári év lesz, január 1-től december 31-ig fog tartani.

 


vissza