A nyári záporok a tapasztalt autósokat is próbára tehetik
Eddig több mint 4500 darab kárbejelentés érkezett hétfőig az elmúlt napok viharai miatt az Allianz Hungária Zrt.-hez, így az idei összes bejelentés száma megközelíti a 77 ezret. A legutóbbi viharokban leginkább érintett városok Budapest, Veszprém valamint Debrecen, a bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetések összege megközelíti az 1,4 milliárd forintot.

Az idei, május 15-től kezdődő szokatlanul szélsőséges időjárás következtében az eddig eltelt közel négy hónapban kiemelkedő mennyiségű, 76 850 darabot meghaladó kárbejelentés érkezett az Allianzhoz, ami kapcsán a várható kárkifizetések összege meghaladja a 12,7 milliárd forintot. Az elmúlt évekhez viszonyítva 2008. május-augusztus hónapokban 24131 db kárbejelentés érkezett 1,22 milliárd forint értékben, 2009. ugyanezen időszakára vetítve 32686 db kárbejelentés 3,45 milliárd forint értékben.

Az eddig beérkezett kárbejelentések alapján az ítéletidő elsősorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pusztított, azonban jelentős károk keletkeztek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, valamint Hajdú-Bihar megyében. Összesen 4542 darab bejelentés érkezett az Allianzhoz mintegy 1,4 milliárd forint összegben, ezeknek az eloszlása: 1874 viharkár, 1520 villámcsapás, 557 jégverés, 399 beázás, 187 felhőszakadás, további 5 pedig árvíz okozta károkkal kapcsolatos. A legtöbb káreseményt Budapestről (176), Veszprémből (108), Debrecenből (106), Nyíregyházáról (77), valamint Balassagyarmatról (74) jelentették.

"Az Allianz Hungária kárszakértői megkezdték az elmúlt napok viharkárainak felmérését az érintett régiókban és annak környékén a károk mielőbbi felmérése érdekében" - mondta el Horváth Andrea, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese. A kárbejelentéseket az Allianz folyamatosan fogadja minden csatornán, azaz interneten a www.allianz.hu weblapon, telefonos ügyfélszolgálaton az éjjel-nappal hívható 06-40-421-421-es telefonszámon, ill. fiókhálózatunkon keresztül.

A rendkívüli időjárás nem csak a lakásbiztosításokat érinti, hanem a kármegelőzés terén a közlekedésbiztonsági kérdésekre is fokozottabban felhívja a figyelmet. Az Allianz Group angol leányvállalata a Mondial Assistance szerint: a gépkocsivezetők gyakran alábecsülik, mennyire veszélyessé válnak az útviszonyok a nagy melegeket követő esőzések következtében. Az utakra kerülő zsíros anyagok, mint például a kenőanyagok, általános törmelék (beleértve a gumiabroncs törmelékeket) valamint az kicsapódott üzemanyag felhalmozódik, melynek nagy részét az eső elmossa. Ugyanakkor az eső fellazíthatja az aszfaltra lerakódott szennyeződést, törmelékeket, amitől az úttest meglehetősen csúszóssá válhat. Ez próbára teszi az emberek vezetési képességeit, növeli a féktávolságot ezáltal csökkenti a gépjármű irányíthatóságát, ami még inkább megemeli a balesetek bekövetkezésének valószínűségét.

"Mielőtt az autóval, motorral elindul, akár csak egy rövid útra is, tanácsos mind a gumiabroncsokat, mind a fényszórókat ellenőrizni, hogy megfelelően működnek-e, jól láthatóak vagyunk-e és biztonságosan meg tudunk-e állni az adott helyzetben. A gumiabroncsok állapota rendkívül fontos, ezért célszerű ellenőrizni mind a nyomás, mind pedig a gumiabroncsok futófelület-mintázatának mélységét. A túlhasznált gumiabroncsok veszélyesek, miután az autó, motor elveszti a tapadását az úton. Minél nagyobb a barázdamélység, annál hatékonyabban tud megállni az autó az esős időben" - tanácsolja Horváth Andrea.

Forrás: www.penzcentrum.hu

$("img.popupimage").click(function(){ openImageWinPC($(this).attr("src")); }); $("a.popupgallery").click(function(){ openWin($(this).attr("href")+"&a=1",660,540); return false; });