Bulvárosdik a kgfb-díjhirdetés
A PSZÁF közbeavatkozását várják a biztosítási szakma egyes képviselői annak érdekében, hogy ne okztóber 30-án, vasárnap kelljen meghirdetni a jövő évi kgfb-tarifákat. A papíralapú díjhirdetést egyébként sem indokolt ma már fenntartani sokak szerint.

A PSZÁF közbeavatkozását várják a biztosítási szakma egyes képviselői annak érdekében, hogy ne okztóber 30-án, vasárnap kelljen meghirdetni a jövő évi kgfb-tarifákat. A papíralapú díjhirdetést egyébként sem indokolt ma már fenntartani sokak szerint.

Sokak szerint komolytalanságba fulladhat az idei kgfb-díjhirdetés - s nem pusztán arról van szó, hogy a bevezetni kívánt, ám október végéig még bizonnyal jogszabályi formát nem ültő baleseti különadó okán egyre valószínűbb, hogy az autósok anélkül választhatnak majd biztosítót, hogy a teljes rájuk háruló költségeket ismernék. 

Sokkal nagyobb gondot okoz, hogy a jogszabályok okán a díjhirdetésnek október 30-án kell megtörténnie - ám ez idén vasárnapra esik. Ugyancsak jogszabály rendelkezik arról, hogy a jövő évre érvényes kgfb-díjakat a biztosítók két országos napilapban kötelesek meghirdetni. Igen ám, csakhogy vasárnap összesen 4 ennek a kitételnek megfelelő napilap jelenik meg: a Nemzeti Sport és 3 bulvár újság - sőt a Blikk is kiesik, mivel a Vasárnapi Blikk külön lapként került bejegyeztetésre. Híreink szerint a jelenlegi állás szerint a díjtáblát a biztosítók a sportnapilapban, valamint a Bors vasárnapi számában jelentetnék meg, amely megoldás újra olajat öntött arra a tűzre, hogy miért kell ragaszkodni az idejétmúlt szabályozáshoz. 

A kgfb-kampány során az új szerződések 50 százaléka már az interneten keresztül történt. Az ajánlatok és kedvezmények rendszere miatt ma már lényegében minden autós internetes alkuszok összehasonlító táblázatain keresztül próbálja kiszámítani a következő évi díjakat, s emellett elérhető a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) hivatalos díjnavigátora is, amelyen garantáltan az összes (alkuszokon keresztül esetleg nem ajánlott) kedvezmény fellelhető. Ennek nyomán évről-évre rengeteg pénzt kiadni a lényegében használhatatlan, több, mint 20 oldalas kiadványra feleslegesnek tűnik. Ráadásul azzal, hogy vasárnap lenne a megjelenés, az elérés is korlátozottabb: a postások vasárnap nem kézbesítenek, az újságárusok és az egyéb hírlapárusító helyek jó része vasárnap zárva tart. A gondokat tetézi, hogy a vasárnapi díjhirdetés után még további 2 munkaszüneti nap következik.

A szakma egy része jó ideje érvel az elektronikus díjhirdetés mellett, amelynek garanciáját az biztosíthatná, ha a biztosítók díjtáblázataikat a PSZÁF-hez nyújtanák be, ahol ellenőriznék, hogy a nyilvánosságra került díjak megegyeznek-e a leadottakkal. A felügyelet az eddigi években is kiemelt figyelmet szentelt a kgfb-díjak és a díjhirdetés jogszabályszerűségének ellenőrzésére, így a feladat nem jelentene számottevően komoly többletmunkát számukra. 

Ráadásul a fenti megoldás révén lehetővé válna az is, hogy a biztosítók ne 30-án vasárnap, hanem akár 28-án, pénteken lépjenek a nyilvánosság elé 2012-re szóló ajánlataikkal. Ennek révén egyébként az ügyfél is jobban járna, mivel az internetes alkuszoknak rendszerint 1-2 napra van szükségük ahhoz, hogy az új díjakat bevigyék rendszerükbe. Így a kampányidőszak kezdetén, november 1-jén már kipróbáltan működnének az alkuszi oldalak, ahol az első tarifálások mellett a szerződéses ajánlatokat is rögzíteni lehetne. 

A kgfb-törvény módosítása nélkül aligha lehet megoldani a problémát. Igazolható lenne ugyanakkor, ha a felügyelet rendeletalkotási jogát gyakorlolva szabályozná ezt a kérdést - a PSZÁF eddig 16 ilyen szabályt alkotott, amelyek többsége épp a mostani helyzethez hasonlóan a pénzügyi szolgáltatók adatszolgáltatásával volt kapcsolatos. Ugyanakkor a múlt heti parlamenti beszámolójában Szász Károly is arra hívta fel a figyelmet, hogy ahhoz, hogy a felügyelet gyorsabban reagálhasson a piaci változásokra szükség van a felügyelet rendeletalkotási jogának szélesítésére, illetve arra, hogy az ágazati jogszabályok is módosuljanak. Miután ma magasabb jogszabály, törvény szabályozza a díjhirdetést, fennáll a veszélye, hogy még egy PSZÁF-rendelet kiadása esetén is (elvben) lehetősége lenne a biztosítóknak, hogy az esetleg 28-án meghirdetett díjaikat 30-áig módosítsák és új díjat hirdessenek.