Eszelős fejlődés - meddig száll a BRIC-rakéta?
Eszelős fejlődés - meddig száll a BRIC-rakéta? A magyarországi biztosítók által is kínált unit linked életbiztosítások igen sikeres termékek. Mi vajon a siker titka? Az általuk elérhető befektetési alapok kiemelkedő hozama! Az ügyfelek által keresett BRIC (Brazil, Russia, India, China) befektetési alapok szárnyalása töretlen, bár nem tartoznak az alacsony kockázatú befektetések közé. Lássunk róluk egy elemzést és a cikkhez kapcsolódóan olvassa el akciós ajánlatunkat!

A BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) példátlan gazdasági fejlődést mutattak az elmúlt években. Ezekhez a feltörekvő piacokhoz egyre szélesebb ügyfélkör fér hozzá a különféle alapokon keresztül, ám elkezdtek megjelenni a szkeptikusabb hangok is. Immár több elemző is megkérdőjelezi, hogy a rohamos tempó vajon egy fenntartható fejlődési pályát takar-e - írja a Financial Times. Noha a kérdés egyelőre megválaszolatlan marad, a kellő óvatossággal még most mindenképp érdemes kivennünk a részünket ezen piacok fejlődéséből.

 

Mindenkit meglepett a növekedés

A BRIC mozaikszót először 2001 novemberi tanulmányában Jim O’Neill, a Goldmann Sachs közgazdásza használta, és azóta is Brazília, Oroszország, India és Kína gyorsan gyarapodó piacainak összefoglaló neveként emlegetik szakmai körökben. Értekezésében, amelyet mára az élet felülírt O’Neill kijelentette, hogy várakozásai szerint az előbb említett négy piac adhatja a 21. század végére a világ GDP termelésének több mint 10 százalékát.

Mindössze hat év kellett, hogy a bank alapjaiban átértékelje az akkori álláspontját. 2007-ben már azt jósolta, hogy a kínai gazdaság egymaga túlszárnyalhatja az amerikait 2027-re, amihez Indiának 2050-ig kell még várnia. Az egyedi teljesítmények eredőjeként a BRIC mint "régió" már 2032-ben túlnőheti a G7 csoportot (USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Kanada és Japán) is. A BRIC országok növekedése már most nagy szerepet játszik a világgazdaságban, az IMF 2007-re vonatkozó adatai szerint a csoport és a hozzájuk szorosan kapcsolódó feltörekvő piacok a világgazdaság 30%-át, a világ gazdasági növekedésének pedig 47%-át adták. Mint látható impozáns növekedést produkált a BRIC.

Egyre erősebb alapokon állnak az országok

A csoport növekedésében ráadásul egyre csökken a nyersanyagexport és az alacsony hozzáadott értékű termelés súlya, miközben a Reuters adatai szerint India és az ázsiai feltörekvő országok adják a globális információtechnológiai szolgáltatások piacának majdnem 26%-át, és ez az arány nagyobb iramban nő, mint a szektor, amit kiszolgál.

A BRIC országok növekedésében immár kezd komolyabb szerepet játszani a belföldi kereslet felfutása is, ezzel csökkentve a gazdaságuk exportkitettségét, és ezáltal a külföldi trendekre való érzékenységét. Emellett még természetesen külföldi működőtőke beruházások értéke sem elhanyagolható, amely a feltörekvő piacok fejlődésének egyik legfőbb motorja. 2006-ról 2007-re 50%-kal nőtt az országokba érkező működőtőke, ezzel majdnem elérve a 256 milliárd dolláros szintet.

Az előbb felsorolt mutatókkal együtt természetesen a csoport tőkepiacain is robbanásszerű növekedés volt tapasztalható. 2001 novembere óta a brazil tőzsde 369%-kal, az indiai 499%-kal, az orosz 630%-kal, míg a kínai 201%-kal ugrott meg. Még az ez év januári nagy kilengéseket produkáló kereskedés ellenére is 7%-ot erősödött az utolsó hat hónap alatt a FTSE All-World Bric index, amely a csoport legnagyobb kapitalizációjú és leglikvidebb vállalatainak mozgását követi le. Azonos időszak alatt a FTSE 100, ami az egyik meghatározó európai index, 10.5%-ot veszített értékéből.

FTSE indexek


Van azért rizikó is

Az eddig elért lenyűgöző eredmények ellenére is megkérdőjelezi az elemzők egy része, hogy még most érdemes-e a kisbefektetőknek beszállni a piacra. A szkeptikusok szerint a fő kérdés az, hogy ez az eleddig példa nélküli gazdasági robbanás vajon meddig marad a jelenlegi fejlődési pályán tartható.

Graeme Currie, az Alan Steel Asset Management alapkezelője kiemelte, hogy a pénzügyi szolgáltatók hajlamosak akkor kihozni befektetési konstrukciókat, amikor az adott piac lendülete már éppen kifulladóban van. Nem is kell sokáig visszamenni az időben, hogy az álláspontját megértsük, elég csak a közelmúlt dotcom vagy ingatlanár buborékára gondolni.

Currie ennek ellenére is hisz abban, hogy a tapasztalt alapkezelők nyugodtan fektessenek be a BRIC piacokon a további növekedés reményében, mindössze a szokásosnál körültekintőbben elemezzék a bennük rejlő kockázatokat. Magánbefektetők a feltörekvő piacok növekedéséből legegyszerűbben az aktívan kezelt részvényalapokon keresztül részesülhetnek, melyek közül számos termék a hazai befektetők számára is elérhető.

Ezerféle módon érhető el a BRIC

A meghatározó befektetési bankok mind más eszközökön keresztül biztosítják ügyfeleiknek a BRIC piacokhoz való hozzáférést. A felhasználható befektetések köre elég tág, a bankok portfolióiban szinte mindig találhatók ingatlanok és olyan strukturált termékek, amelyek alakulása a nyersanyagárak és a helyi devizák változását követik. Az ingatlanbefektetések különösen vonzóak, mivel az erősödő gazdasági tevékenység és a növekvő középréteg kereslete miatt nőnek az ingatlanárak a régióban.

A befektetőknek még arra is Az alapokban kezelt vagyonlehetősége, hogy olyan alapba fektessenek, ami termőföldet vesz meg, azt meg is műveli, majd az előre meghatározott időtáv leteltével zárja a külföldi pozícióját egy lehetséges tőzsdei bevezetéssel, vagy a vállalkozás eladásával. Ahogy a következő grafikonon is látható, a BRIC régióba befektető alapok eszközértéke még jócskán elmarad a többi feltörekvő térségétől, de a növekedés dinamikus.


Aki kimarad, lemarad

A térségben a részvénybefektetések széles spektruma áll az alapkezelők rendelkezésére, ezek közül a UBS például elsősorban a már növekedési pályán lévő vállalatokba történő kockázati tőke befektetésekben látja a legbiztatóbb lehetőséget. "Ezek a befektetések hosszú időtávot ölelnek fel, és egy nagyon népszerű várakozást lovagolnak meg: az óriáscégek születését" - nyilatkozta Gavin Rankin, a UBS Wealth Management angliai vezetője a Financial Timesnak, felvázolva a BRIC országok legfontosabb hosszú távú előnyét.

A meghatározó nemzetközi befektetési bankok mindegyike jelen van a BRIC országokban, és egyre szélesebb ügyfélkörnek biztosítja a hozzáférést ezekhez a rohamosan fejlődő piacokhoz, hiszen egyikük sem engedheti meg magának a luxust, hogy kínálata miatt versenyhátrányba kerüljön a konkurenseihez képest. Noha továbbra is megválaszolatlan kérdés marad, hogy meddig tartható fent az expanzió üteme, rövid és középtávon nem mutatkozik jele a kifulladásnak, tehát még most mindenképp érdemes lehet befektetni, persze a kellő óvatossággal.

Akciós ajánlat!

Forrás: www.portfolio.hu