Hihetetlen: a kalózoknak köszönhetjük a biztosítókat
Az első ismert életbiztosítás 1583-ban jött létre. A biztosított egy angol úriember, bizonyos William Gybbons volt, aki 30 fontra biztosította magát. Azóta sokat fejlődtek a konstrukciók, de még a mai szerződések alapjai is a középkorba nyúlnak vissza...

A XIV. századtól nemcsak a tengeri kereskedelem fejlődött, hanem megnőtt a kalóztámadások veszélye is. Sok kereskedő gondolta úgy, hogy védekeznie kell a pénzügyi kockázatok ellen, ezért létrejöttek az úgynevezett szállítmánybiztosító vállalkozások. Nem sokkal ezt követően - közvetlenül az után, hogy már nem csak a szállítmányt, hanem a saját testi épségüket is féltették - jelentek meg az utazási életbiztosítások. Ezek működése nagyban hasonlít a mai életbiztosítások bizonyos fajtájához.

A konstrukció működése végtelenül egyszerű: az utas - elutazása előtt - egy kisebb összeget letétbe helyezett, arra az esetre, ha nem térne vissza a hajóútról, ekkor a letétbe helyezett összegnél nagyobb összeget kapott az odaveszett utas családja. Ha visszatért, az összeg elveszett.

Az első, életbiztosításokra szakosodott társaságok a XVIII. sz. elején alakultak meg. A modern biztosítás alapjait azonban az 1772-ben megalakult londoni Lloyd's fektette le. Napjainkban pedig már több millió szerződést kezelnek a világ biztosítási piacán jelen lévő vállalatok.

 

Forrás: www.penzcentrum.hu