Idén feléledhet az életbiztosítási piac!
Várakozások szerint a betéti kamatok csökkenése nyomán ismét megnőhet az érdeklődés a két éve csak visszaesést produkáló, befektetéshez kötött életbiztosítások iránt - írja a Népszabadság. A hazai életbiztosítási szektor egykori egyenletes növekedésének a válság egycsapással véget vetett: a 2008-as díjbevétel 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, de 2009 első háromnegyed évében már 20 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél.

Ennek hátterében elsősorban a unit-linked termékek lemorzsolódása a felelős: főleg az egyszeri díjas befektetési egységhez kötött életbiztosítások szerepeltek gyengén tavaly.

A helyzet azonban év vége felé már javult: a Groupama-Garanciánál például azzal számolnak, hogy éves szinten "csak" 13 százalékkal zsugorodott az életbiztosítási piac.

A unit-linked vesztét tavaly főként a magas betéti kamatok, valamint a megtakarításaik felélésére kényszerülő ügyfelek okozták: a rendszerváltás óta először nemcsak az új kötések értéke, hanem az állomány is csökkent - mondta el Pálvölgyi Mátyás, a Generali vezérigazgatója.

A betéti kamatok csökkenése nyomán ugyanakkor ismét növekedésnek indult a unit-linked piac és szakemberek várakozásai szerint még sokáig megkerülhetetlenek lesznek ezek a termékek.

Sose lesz már a régi!


Az Aegonnál úgy vélik, hogy a unit-linked piac már nem egészen olyan, mint a válság előtt volt, mivel a krízis hatására az ügyfelek tudatosabban foglalkoznak a lehetséges kockázatokkal, felértékelődtek a garanciák, és a befektetések menedzselésében is nagyobb segítséget várnak el a biztosítóktól.

Forrás: www.penzcentrum.hu