Jöhet bármilyen ítéletidő, akkor sem kötnek lakásbiztosítást
A korábbi években a tavaszi időszakban a természeti károk átlagosan nem haladták meg a 30 ezer forintot, az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása során azonban az átlagos kárösszeg már a 90 ezer forintot is meghaladja, ami már inkább a nyári viharokra jellemző tendencia - hangsúlyozza Marosvölgyi Péter, az Aegondirekt.hu szakmai igazgatója.

Az országos szintű felmérések alapján a májusi és júniusi szélsőséges időjárás során keletkezett károk értéke megközelíti a 80 milliárd forintot. A legtöbb kár vihar miatt keletkezett, míg az esetek 10%-ában jégverés okozott problémát.

Az ilyen intenzitású viharok hazánkban viszonylag ritkák voltak ebben az időszakban. A magyarokra még mindig nem jellemző az öngondoskodás, nem gondolunk bele, hogy amit évek alatt építettünk fel, azt pillanatok alatt megsemmisítheti a víz. Egy egész élet munkája veszhet oda, ha összedől a házunk és vele együtt minden bútorunk, értéktárgyunk megsemmisül. Súlyos károk keletkezhetnek a gépkocsinkban is, ha több órán át, esetleg napokon keresztül a vízben áll. Az elektromos részek meghibásodnak, a szövetek szétáznak, illetve a rozsdásodás szép lassan tönkreteszi az autónkat. A viharok után beérkezett autókárok átlagos értéke eléri a 400 ezer forintot. Az elmúlt hónapban tapasztalt ítéletidő pedig egyre gyakoribb.

                                 Lakásbiztosítással nem rendelkező ingatlantulajdonosok aránya

A jelenlegi helyzet fényében különösen meglepőnek tűnhetnek a biztosítás nélküli otthonokra vonatkozó adatok. Magyarországon a károsultak 40%-ának nincs biztosítva az otthona, pedig ez ma már - köszönhetően az online biztosítási szolgáltatók által teremtett versenynek is - a korábbiaknál jelentősen kedvezőbb áron, egy átlagos lakás esetében már havi 1700-1800 forintért mindenki számára elérhető lenne. Ez az összeg azonban, még mindig csak a töredéke a vihar által okozott anyagi károknak.

Forrás: www.penzcentrum.hu