Kötelező mérnöki felelősségbiztosítás - hol tart a szabályozás?
Kötelező mérnöki felelősségbiztosítás - hol tart a szabályozás? Az előzetes hírek alapján szeptembertől volt várható, hogy az építészeknek, illetve a kivitelezőknek is kötelező felelősségbiztosítást kell majd kötniük a 300 négyzetméter alatti lakóépületek építésénél.

Maga a vonatkozó törvény 2016.09.01. napjától hatályos, azonban a jogszabályi feltételeket még nem teremtették meg, így jelenleg még nem kötelező tervezőmérnököknek, szakmai felelősségbiztosítással rendelkezni.

A Magyar Mérnöki kamara javaslatait a törvényhozók figyelembe vették, így elméletileg a szakági tervező csak akkor lesz köteles felelősségbiztosítást kötni, ha közvetlenül szerződik az építtetővel, egyéb esetben a tervező által kötendő kötelező felelősségbiztosítás kiterjed rá, mint alvállalkozóra.  Azonban ezt, azaz az alvállalkozói fedezet meglété mindig ellenőrizzük, ugyanis a legtöbb biztosítótársaság esetében nem képezi alapfedezet részét!
Amennyiben a tervező  érvényes felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkezik, akkor csak azt szükséges ellenőrizni, hogy megfelelő e a majdani érvényes szabályozásnak, vagy a kötvény módosítása szükséges.

Attól függetlenül, hogy nem tudni, hogy mikor születik meg a végleges szabályozás- érdemes felelősségbiztosítással rendelkezni- hiszen így védekezhetünk az esetleges szakmai hibákból adódó és  kártérítési kötelezettségek ellen.

Egyre több biztosító kínál szakmai felelősségbiztosítást  mérnökök számára, azonban mind díjban, mind fedezeti körben, mind a biztosítható tevékenységek körében jelentős eltérés mutatkozik  ezért feltétlenül indokolt szakértő segítségét kérni.

A jelenleg meglévő felelősségbiztosítások felülvizsgálatnak ügyében is készségesen állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Kérdése esetén keresse kollégáinkat !