Megugrott a unit-linked életbiztosítások piaca
Hiába szűnt meg a befizetések utáni adókedvezmény - és ezzel szemben kaptak mentességet a közterhek alól a bankoknál és a brókercégeknél tartós befektetési számlát nyitó emberek - sőt jelentek meg sok esetben talán riasztónak ható teljesköltség mutatók, az életbiztosítási ágazatot az I. negyedév adatai alapján ezek az intézkedések sem tudták padlóra küldeni - írja a Világgazdaság.

A PSZÁF frissen közzétett adatai szerint a hazai életbiztosítási piac szereplői az első három hónapban 119,3 milliárd forintos díjbevételre tettek szert, ami 27%-kal haladja meg az egy évvel korábbit és már csak 8%-kal marad el a rekord évnek számító 2008-as adattól.

                                                          díjbevételek

Az élet ág szegmensei stagnáltak, vagy zsugorodtak, egyedül a befektetési egységhez kötött (unit-linked) szerződések piaca ugrott meg. A unit-linked életbiztosítások díjbevétele megközelítette a 78 milliárd forintot, ami egy év alatt közel 50%-os növekedésnek felel meg. Az egyszeri díjas konstrukciókból több mint 38 milliárd forintnyit értékesítettek, aminek a 77,4%-a unit-linked díjbevétel.

                                                          díjbevétel non-life

A felügyelet adatai szerint nagyjából stagnálnak a nem élet ágazat díjbevételei. Az első negyedévben a piaci szereplők 125,2 milliárd forintos díjbevételre tettek szert, ami csupán 1%-kal marad el a tavalyitól.

A biztosítók kgfb címén összesen 38,6 milliárdos árbevételhez jutottak, ami minimálisan meghaladja a tavalyi első negyedévi adatot. A casco piac 7%-kal 24,2 milliárd forintra zsugorodott. A kárkifizetésekre cascóra 10, kgfb-re 6%-kal kevesebbet térítettek, mint egy évvel ezelőtt.

Forrás: www.penzcentrum.hu