Mi a biztosítók titka?
A világ nagy biztosító társaságai többé-kevésbé "száraz lábbal" áteveztek a hitelválságon, ennek ellenére a befektetők óvatoskodnak, nem kellenek nekik a részvények. Hogy mindemögött mi áll, annak az Economist járt utána, lássuk, mire jutottak! Ebben az évben a banki papírok árfolyama közel harmadával esett, így a legtöbb európai befektető most rossz ötletnek gondolja, hogy biztosítási részvényekbe tegye pénzét. Ráadásul a bankok mérlegei - melyet a megfontolt és professzionális befektetők természetesen folyamatosan figyelemmel kísérnek - talán nehezebben érthetően egy hagyományos vállalaténál, azonban a biztosítók beszámolójának elemzése még súlyosabb és összetettebb feladat.

Mindemellett az is sokat nyom a latba, hogy a 2002-es gazdasági visszaesésnél a biztosítók is megégették magukat. A legnagyobb európai társaságok akkor túlságosan nagy arányban tartottak részvényeket, így mikor a piacok negatívba fordultak, a biztosítók pozíciója is megroggyant, sokan közülük új részvények kibocsátására kényszerültek.

Azóta persze jóval óvatosabbak a biztosítók, ami abban is megmutatkozik, hogy ezen szektor részvényeinek ára esett arányaiban a legkevesebbet. Ez arra vezethető vissza, hogy manapság a részvények már csupán 10 százalékos arányt képviselnek a 10 legnagyobb európai biztosító befektetett eszközei között, a nagyobb részt a kevésbé kockázatos állami- és jó minősítésű vállalati kötvények teszik ki.

A befektetők mindezek ellenére tartanak a biztosító társaságok részvényeitől, ami a Citigroup elemzője szerint arra vezethető vissza, hogy nincs egységes rendszer, amely alapján történne a könyvelés és a beszámoló elkészítése.

Forrás: www.penzcentrum.hu