Ne dobd ki a pénzt az ablakon, ne vegyél olcsó biztosítást!
Régen szinte minden háztartásnak volt két biztosítása a CSÉB és a CSOB. Nem kellet azon gondolkoznunk, hogy milyen biztosítást kössünk, mert csak egy biztosító létezett. Ma már válogathatunk sok biztosító még több terméke közül. De melyiket is válasszuk?

Lakás

Valamilyen ingatlanbiztosítással sokan rendelkeznek (bár a fejlődésnek van még tere bőven). Ha hitelre vette, akkor azért mert a bank követelte, ha meg nincs megterhelve az ingatlan akkor pedig régen kötött egy szerződést és azt már megszokásból is fizeti.

Mivel sokan a biztosítást szükséges rossznak tartják, ezért mihamarabb szeretnének túlesni a vásárlás folyamatán és elfelejteni az egészet. És ez a legnagyobb hiba, amit ügyfélként elkövethetünk. Általában később ebből vannak a gondok, hogy egyáltalán nem-, vagy csak keveset fizet a biztosító.

A lakásbiztosítások különböző fajtáiról már korábban ejtettünk szót , most azonban nézzük meg, mire is figyeljünk oda!

Alapvető dolog, hogy azt biztosítsuk, amire valóban szükségünk van és akkora értéken amennyit valójában ér. Hiába biztosítjuk most a lakásunkat és a benne lévő ingóságot néhány millió forintra, az évek múlásával a szerződésünk veszít az aktualitásából. Ugyanis, ha pár év múlva beüt a krach és ott állunk a porig égett házban, a biztosító csak azt az értéket veszi figyelembe, ami a szerződésben szerepel. Mert miközben felújítottuk a lakást és kitapétáztuk plazmatévével, már nehezen eladható, ha nem volt dokumentálva.

Éppen ezért, a lakásbiztosítás megkötését ne egyszeri tortúrának fogjuk fel, hanem egy olyan szerződésnek, amit saját érdekünkben rendszeresen felül kell vizsgálni és az aktuális állapotnak megfelelően korrigálni. Ennél a fajta konstrukciónál különösen igaz, hogy nem a legolcsóbb a legjobb!

Autó

A gépkocsik, és mindenféle motoros jármű esetében, két fajta biztosítás létezik: az amelyik kötelező és amelyik választható. Az egyik a kötelező felelősség biztosítás a másik pedig a casco.

Jó magyar szokáshoz híven sokan úgy gondolkoznak, hogy ami ajánlott az úgysem nekem szól, ami kötelező abból pedig a legolcsóbb is megfelel. Különösen igaz ez a kgfb esetében amikor még ráadásul nem is a szerződőnek térít a biztosító (hanem annak, akit összetörünk közlekedés közben). Az aranyszabály azonban itt is érvényesül, miszerint: alacsony díj= alacsony fedezet.

 

Forrás: www.penzcentrum.hu