Sokkoló helyzetkép a magyar egészségügyről
Sokkoló helyzetkép a magyar egészségügyről 2015-ben egyre több intézkedés irányult az állami egészségügy reformjára, de egyelőre nem sikerült átütő eredményt elérni – ahogyan az a február elején kiszivárgott ÁNTSZ vizsgálati eredményekből is kiderült.
A tavalyi évben az állami egészségügy reformjának több eleme is megvalósult, bár továbbra is vannak nehézségek.

2015 eseményekben gazdag év volt az egészségügy számára. Az állami egészségügy megreformálására tett kísérletek közé tartoznak a kórházi adósság megszüntetésére tett próbálkozások, központi szervek felállítása, illetve az ágazati kollektív szerződésre szóló törekvések. Szintén az egészségügy javítását szolgálta a fiatal orvosok bérezésének emelése - a rezidens-ösztöndíjak, illetve a rezidenseket oktató orvosokat is díjazzák.
 
Műhibák, fertőzések, orvos- és eszközhiány a magyar kórházakban

Az ÁNTSZ belső vizsgálata szerint kétségbe ejtő a magyarországi kórházak helyzete: a kezelésre szorulók több mint fele kerül baj esetén olyan kórházba, ahol ellátásához nincsenek meg a szükséges feltételek. A feltételek hiánya nem csak a rendelkezésre álló kevés eszközből fakad, de gyakran megfelelő szakorvost sem lehet a beteghez hívni, de néhol még a kézmosási, fertőtlenítési lehetőség sem biztosított.

Forrás: Medihelp, 2016.02.12