Veszélyesek az alacsony kgfb-díjak - figyelmeztet a MABISZ
Tavaly 4 millió 149 ezer szerződést kötöttek a kgfb-piacon 31 330 forintos átlagdíj mellett, utóbbiban 2007 volt a csúcsév, azóta intenzívebb lett a verseny. Összesen 1 millió 467 ezer autós váltott biztosítót a legutóbbi kötelező kampányban, szemben az egy évvel korábbi 695 ezerrel - ismertette a sajtótájékoztatón Megyeri Gábor, a MABISZ gépjárműbiztosítási tagozatának elnöke.

Több jogszabályi újdonságot hoz az idei kampány - hívta fel a figyelmet Megyeri Gábor. Január elsejétől a díjmeghatározás alapja nem a motor térfogata, hanem teljesítménye lesz, és a biztosítók eszerint kötelesek díjat hirdetni. Tehergépjárműveknél a "hasznos teherbírás" helyett az össztömeget veszik majd figyelembe. Megyeri szerint a változások sokkal inkább kockázatalapú árazást tesznek lehetővé, mint a korábbi rendszer. Egy másik fontos változás, hogy az idén kötelezőt kötő autósok szerződéskötésének időpontja nem a naptári fordulónaphoz, hanem a szerződéskötés évfordulójához igazodik.

Több fontos jótanácsot is megfogalmazott a MABISZ a fogyasztók számára:


- ügyeljünk a díjfizetés folyamatosságára, hisz a "fedezetlenségi djí" jóval magasabb, mint a korábbi "MABISZ-díj"
- az üzembentartó (és nem a tulajdonos) jogosult és köteles szerződés kötni
- figyeljünk a biztosítási évfordulóra
- a gépjárművel kapcsolatos ügyintézés az okmányirodákban történik
- díjfizetésre az esedékességtől számított 45 napos "türelmi idő" áll rendelkezésre (a döntéshozónál a MABISZ törvényjavaslata a jogszabály megváltoztatására)

A MABISZ kiemelt feladatának tekinti edukációs és fogyasztóvédelmi szerepek betöltését is - emelte ki Molnos Dániel főtitkár. Ennek egyik eleme, hogy a MABISZ több hónapos megfeszített munkával kifejlesztett egy internetes összehasonlító portált, melynek tesztelése utolsó fázisához érkezett - közölte a főtitkár, az indulás pontos időpontját azonban még nem tudta megjelölni. A panaszos ügyek intézésére ügyfélirodát is létrehozott a MABISZ, ezen kívül több, a fogyasztók érdekeit védő törvénymódosítást is kezdeményeztek, ilyen a kgfb-díjfizetésre vonatkozó határidő 45 napról 60 napra emelése.

A MABISZ szerint az idén annyira eltérő konstrukciókkal találkozhatnak a fogyasztók, hogy minden biztosítottnak érdemes alaposan tájékozódnia a rá vonatkozó díjakról. Intenzív árversenyre számítanak a szervezetnél, ám úgy vélik, a túl alacsony díjszint már a szolgáltatás színvonalának csökkenését okozhatja, ezért veszélyes lehet.

Forrás: MABISZ