Vigyázzon autóeladásnál!
Vigyázzon autóeladásnál! Júliustól olcsóbb lesz az áram és a diákhitel, a gázártámogatás kifutása miatt az eddig támogatott fogyasztók magasabb számlát kapnak majd, és magánokirat kell majd az autóeladáshoz. Július első napján ünnepelnek a közszolgák, ezért zárva lesznek az állami hivatalok.

Tavalyhoz hasonlóan számos változást hoz július első napja, igaz, ezúttal a pénztárcákat rosszul érintő lépésekből nem lesz olyan sok, mint egy évvel ezelőtt. Változik az áramár, a roaming és a távhő díja, megszűnik a gázár állami támogatása, más szedi a helyi iparűzési adót, módosul a diákhitelek kamata és más szabályok vonatkoznak majd az autóeladásra is.

A köztisztviselőkről szóló törvény szerint július 1-je munkaszüneti nap, így az állami hivatalok, közigazgatási szervek zárva lesznek, nem lesz ügyfélfogadás többek között az okmányirodákban, az adóhatáság kirendeltségein és a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon. Egyelőre nem törlik el a rendszert, de július elsejétől nem kell büntetést fizetni annak, aki nem használ regisztrációs jegyet az állami közösségi közlekedésben.

Újdonságok és árváltozások az energia területén

Július elsejével csökken az áram ára, a mérték szolgáltatónként eltérő. A fővárosi lakásokat ellátó Elmű 1,5 százalékkal viszi le az árakat, míg az Émász 5,8 százalékkal, az E.On 4,4, az EDF 4,5 százalékkal mérsékel. Egy átlagos lakossági fogyasztóra (2400 kWh/év fogyasztás esetén) az egyetemes szolgáltatási áron kívül a rendszerhasználati díjakat, az áfát, valamint a villanyszámlával fizetendő, egyéb tételeket is tartalmazó havi áramszámla 146-576 forinttal csökken.

Emelkedik viszont a budapesti távfűtéses lakások energiaköltsége, mivel a távhő ára 6,7 százalékkal nő. Július elsejétől megszűnik a gázár állami támogatása, amelynek eredeti határideje április 30-a lett volna, de még az előző kormány kitolta a határidőt június 30-ig. Ezáltal bár a szolgáltatók nem emelhetik áraikat a moratórium miatt, sok háztartásban mégis drágul az energia, mivel az állami támogatásra már nem lesznek jogosultak.

Az eredeti tervek szeirnt az áramtőzsde (HUPX) július 1-jén indította volna működését, ám a tőzsde hamarabb, már június 18-án megkezdte működését. Medveczki Zoltán, az áramtőzsde vezérigazgatója az [origo]-nak elmondta, június 18. óta kísérleti kereskedés folyik, a tőzsdére belépő cégek gyakorolnak. A szimulációs időszak a piac szereplők kérése miatt még tart, a tőzsde néhány napon belül közölni fogja, mikor lesz az első éles aukció. A vezérigazgató egyébként korábban azt mondta, hogy a budapesti árambörze díjai az európai piaci árskála közepén lesznek, vagyis elég vonzóak ahhoz, hogy érdemes legyen itt kereskedni - igaz, nem a háztartásoknak, hanem az ipari fogyasztóknak.

Olcsóbb roaming, alacsonyabb diákhitelkamat

Az adózás területén a helyi iparűzési adót érintő változás lép életbe július 1-től. Az adó beszedése átkerül az adóhatóság kezébe, ez pedig azt jelenti az adózók számára, hogy az adót július elsejétől önadózással kell teljesítenie.

Csökkennek a roaming díjai is: a külföldön használt telefonokon átvitt adatok után az Európai Unió ármaximumot vezetett be korábban, amelyet több év alatt csökkentenek. A 2010-es korlát fogadott hívásnál 51,66, hívásindításnál 134,32 forint lesz. Az értékek maximumot jelentenek, amely alatt természetesen szabadon választhatnak tarifát a szolgáltatók. Az adatátvitelnél kötelező lesz üzenetet küldeni a felhasználónak, így kerülhetők el a nem szándékolt magas számlák.

Július 1-től az eddigi 9,5 százalékról 8,5 százalékra csökken a diákhitel kamata; ez a legalacsonyabb kamatszint a hallgatói hitelezés 2001-es bevezetése óta. A szemeszterenként felvehető összegek nem változnak. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók legfeljebb havi 40 ezer forintot igényelhetnek.  

A sajtcédula nem lesz elég

Változik a járművek adásvétele is: 2010. július 1-jétől ugyanis a tulajdonjog-változás bejegyzése a közúti közlekedési nyilvántartás járműnyilvántartásába csak teljes bizonyító erejű magánokirat alapján lehetséges, egy tavaly decemberi kormányhatározat alapján. Ez azt jelenti, hogy a jövőben meghatározott adatokat kell tartalmaznia a szerződésnek.

A kötelező tartalmi elemek hiányában nem lehet átvezeti a változásokat a járműnyilvántartásba, nem lehet kiadni az új törzskönyvet, illetve az új forgalmi engedélyt. Ha hiányzik az okirat, akkor az okmányirodai eljárás során a hatóság a nyilvántartásba történő bejegyzést elutasítja, egyben felszólítja az ügyfelet az e rendeletben meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő magánokirat benyújtására, valamint felhívja az ügyfél figyelmét a késedelmes bejelentés esetleges következményeire. A júliustól érvényes előírásoknak megfelelő szerződésminták itt találhatók .

Forrás: www.origo.hu