Zuhanással indított a forint - Csúcsközelben a svájci frank
A régiós devizáknál jóval nagyobb mértékű gyengüléssel kezdte a napot a forint. A vezető devizák 0,7-1 százalékkal drágultak alig 20 perc alatt.

Jelentősen gyengült a forint a vezető devizákhoz képest kedden reggel. A magyar fizetőeszköz már tegnap is elég rosszul teljesített: hétfőn egy hónapja nem látott mértékben, majd másfél százalékkal drágult az euró, s úgy fest a folyamat ma is folytatódik. A tegnapi gyengülést szakértők a jegybankelnök kommentjével magyarázták.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a hétfői kamatdöntést követően Simor András monetáris szigorítást helyezett kilátásba (aminek egyébként inkább forinterősítő hatása kellene, hogy legyen), az MNB szintén tegnap közzétett előrejelzéseit azonban bizonytalannak minősítette, miután – mint fogalmazott – a jegybank sincs tisztában a kormányzat terveivel.

Kedden reggel az euró alig több mint 20 perc alatt bő két forinttal (nagyjából 0,75 százalékkal) lett drágább, s 284,5-ig ugrott, ilyen magasságokban pedig augusztusban még nem járt a kurzus. Bár az eddigi napi csúcsról kissé korrigált az árfolyam, a közös európai pénzért kilenc óra után néhány perccel is 284,31 forintot kértek. Bár a hazai fizetőeszközzel párhuzamosan a többi régiós deviza is gyengül, a zloty csak 0,2, míg a korona alig 0,1 százalékot veszített értékéből, így a forint megint csak alulteljesít.

Hasonló a helyzet a többi vezető deviza esetében is. A frank jegyzése például 214,5-ről 216,4-ig szaladt kora reggel, s kilenc tájban is még 216 környékén járt. Ez alig több mint 2 forinttal marad el a július 1-jén beállított történelmi csúcstól. Drágult a dollár is: a zöldhasúért hajnalban 223,2 forintot kértek, innen emelkedett az árfolyam 225,2-ig, hogy aztán visszatérjen 224,8-ra.

Forrás: www.ecoline.hu